Milloin hakeudun hoitoon?
Hoitoon hakeutuminen
Kaikki syöpäpotilaat hyötyvät lähtökohtaisesti infektioriskien hallinnasta.
Syövästä selviytyneiden pitkäaikaisseurannassa suunterveys syljenerityksineen näyttäytyy erityisen tärkeänä elämänlaadun suhteen. Suuterveyden tehostettu ylläpito on aiheellista kaikille syöpäpotilaille, joiden hoitoon liittyy elimistön puolustuskykyä heikentävät solumyrkyt, uudemmat immunoterapiat tai biologiset täsmälääkkeet, kudosvauriota ja suun kuivuutta aiheuttava sädehoito tai luustolääkkeet.
Taudin levinneisyyden mukaan tällaisia hoitoja annetaan usein kaikille yleisimpiä syöpätauteja sairastaville potilaille, joihin kuuluvat mm. rinta-, eturauhas-, suolisto- tai keuhkosyöpää sairastavat potilaat. Kantasolusiirroin hoidettavien veritautipotilaiden suunhoitoon liittyy erityispiirteitä, joiden hallinta vaatii monialaista yhteistyötä.

Suun terveyden arvio
Paras ajankohta suun terveyden arvioon hoitohaittojen minimoimiseksi ja infektiokomplikaatioiden ehkäisemiseksi on heti perussairauden diagnoosivaiheen jälkeen. Hoitotoimenpiteissä huomioidaan kuitenkin aina syöpäsairauden luonne, hoidon kiireellisyys sekä infektioriskit.
Potilaan henkinen hyvinvointi, sekä hoidon syiden, riskien ja tavoitteiden kiireetön läpikäyminen yhdessä potilaan kanssa ovat ensisijaisia. Yhteistyöllä potilaan kanssa on erityinen painoarvo hoidon onnistumiselle. Potilaan tulee aina ymmärtää suunhoidon tarkoitus, ja sen mahdollinen vaikutus kokonaisennusteelle sekä elämänlaadulle. Perusteellinen ohjeistus omahoitoon, tarpeen mukaan myös läheisten avustamana, parantaa potilaan elämänlaatua. Hyvin informoidun potilaan omat toiveet ovat hoitoa suunnitellessa ja toteuttaessa etusijalla myös koskien potilaan purennankuntoutusta syöpähoitojen jälkeen.
Kokonaisennusteen ja elämänlaadun kannalta mahdolliset kirurgisesti kajoavat hoitotoimenpiteet joudutaan usein siirtämään tehtäväksi vasta varsinaisten syöpähoitojen jälkeen. Tällöin mahdolliset hammasperäiset tulehduskomplikaatiot syöpähoitojen aikana pyritään ennaltaehkäisemään tai hoitamaan bakteeri-, virus ja hiivasienilääkkeillä yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa. Hyvä suuhygienia ja yksilökohtaisesti valitut hampaita vahvistavat ja limakalvoinfektioita estävät suunhoitotuotteet estävät osaltaan myös yleistyneitä infektiokomplikaatioita.