Bedömning av vårdbehov och mål
Individuell bedömning av vårdbehov
Vi gör en individuell bedömning av patientens vårdbehov i varje enskilt fall. Vid vår utvärdering tar vi hänsyn till all tillgänglig information samt patientens egna önskemål.
Vid det första besöket sammanställer vi information om patientens allmänhälsa utöver den aktuella sjukdomen, vi utreder tidigare sjukdomar samt sjukdomshistoria inom släkten. En noggrann genomgång av patientens medicinering är relevant för att undvika onödig användning av läkemedel och de biverkningar de kan medföra. På detta sätt strävar vi efter att förebygga muntorrhet som är en mycket vanlig biverkning som nedsätter livskvaliteten, särskilt hos patienter som använder flera läkemedel samtidigt.
Vi genomför alltid en röntgenundersökning som omfattar hela käkregionen för att tidigt kunna upptäcka symptomfria infektionsfokus som eventuellt kan leda till allvarliga problem under cancerbehandlingen. Ytterligare röntgenbilder av enskilda tänder kan vara motiverade, särskilt för tänder som tidigare har genomgått rotbehandling. I speciella fall kan undersökningen kompletteras med tredimensionella röntgenundersökningar.
Palpation av halsens lymfknutor samt spottkörtlarna är en del av patientundersökningen och syftar till att upptäcka infektionsfokus eller andra sjukdomar i mjukvävnaderna. Mätning av salivutsöndring och infektionsmarkörer i saliven ger tillsammans med undersökning av tänderna och tandköttet information som vi använder vid framställning av en individuell plan för både förebyggande vård och grundvård. Vid behov kompletterar vi den kliniska undersökningen med mikrobiologiska undersökningar och blodprover för att utvärdera patientens infektionsrisk och planera den optimala tidpunkten för patientens helhetsvård.
För att minimera skador på tänder samt munnens slemhinnor både under och efter cancerbehandling, och för att upprätthålla en god livskvalitet, erbjuder vi alltid våra patienter skräddarsydda egenvårdsanvisningar i enlighet med nationella och internationella vårdrekommendationer.

Om vår verksamhet
I all vår verksamhet följer vi, med hänsyn till patientens individuella situation, Finska Läkarföreningen Duodecims rekommendationer om god medicinsk praxis, rekommendationer från Multinational Association for Supportive Care in Cancer och rekommendationer från International Society of Oral Oncology, i vilka vi även själva har agerat som experter.
Vi representerar skolmedicin, men baserat på vår erfarenhet kan vi i vissa fall rekommendera trygga läkemedelsfria produkter vid behandling av muntorrhet. Vårt mål är alltid att hitta den vård och de produkter som bäst passar patientens individuella behov.
Obehandlade odontogena infektioner och sjukdomar i munnens slemhinnor fungerar som portar för infektion i hela kroppen. Det primära målet med den vård vi erbjuder är att förebygga både lokala och systemiska infektionskomplikationer. När det är möjligt strävar vi efter att bevara de egna tänderna och bibehålla bettfunktionen. Genom att påbörja vården vid rätt tidpunkt kan man ofta med konservativa ingrepp framgångsrikt behandla odontogena infektionskällor. Vi strävar efter att erbjuda effektiv förebyggande vård med så få invasiva ingrepp som möjligt.
Ibland kan allvarlighetsgraden av cancersjukdomen kräva att tänder som är infekterade och har en osäker prognos måste tas bort, eftersom de upprätthåller infektioner i munhålan. I dessa situationer fokuserar vi på att använda skonsamma operationsmetoder för att främja sårläkningen på bästa sätt. En skonsam extraktion ger även bra förutsättningar för framtida bettrehabilitering genom implantatvård.
Smärtfrihet utgör det andra primära målet för munvården vi erbjuder. Att undvika smärta är avgörande för att säkerställa näringsintag genom munnen samt för att upprätthålla sociala interaktioner. Ingen av dessa aspekter bör underskattas i något skede av den underliggande allmänsjukdomens förlopp. Smärtlindring är en väsentlig del av både kurativ och palliativ vård. Den sistnämnda kan också vara en långvarig och värdefull del av livet, både för patienten och de anhöriga.
Vi genomför de nödvändiga tandvårdsåtgärderna smärtfritt med hjälp av noggrant administrerad lokalbedövning. Vid behov använder vi även ångestdämpande läkemedel eller lätt narkos. Generellt sett krävs nedsövning, det vill säga generell anestesi, sällan men om patienten så önskar kan tandvården även utföras under nedsövning i samarbete med en anestesiläkare.